[FWO] Verstrenging verslaggevingsbeleid onderzoeksprojecten

Ten laatste op 30 juni verwacht het FWO interim- en ex post-verslagen van onderzoeksprojecten die respectievelijk 2,5 jaar lopen of 1,5 jaar geleden zijn afgerond.

Vanaf dit jaar zal het FWO strenger toezien op de naleving van bepaalde reglementaire verplichtingen via deze verslagen. Bij vaststelling van inbreuken krijgt het verslag een onvoldoende beoordeling. Dit heeft vanaf 2025 ook als gevolg dat de begunstigde gedurende twaalf maanden geen nieuwe financieringsaanvraag kan indienen bij het FWO. 

Alle details over het verslaggevingsbeleid zijn te vinden op deze FWO-webpagina. Hieronder vatten we de elementen die tijdens de verslaggeving beoordeeld worden samen. 

  • Registratie van onderzoeksresultaten: Relevante publicaties, onderzoeksdatasets en onderzoeksinfrastructuur dienen  opgenomen te zijn in FRIS. Dat doe je door je publicaties en datasets tijdig in Biblio te registreren, gekoppeld aan het FWO-project, zodat ze automatisch kunnen doorstromen naar FRIS. Onderzoeksinfrastructuur dien je te registreren in GISMO. Indien uit het verslag blijkt dat relevante peer-reviewed tijdschriftpublicaties  niet correct werden opgenomen, zal het panel het verslag als onvoldoende beoordelen.

Meer info en contactgegevens:

M.b.t. Biblio en publicaties en datasets in de FWO-rapportering
Contact: Team Open Science (Biblio)

M.b.t. GISMO en de registratie van onderzoeksinfrastructuur
Contact: GISMO-team

  • Open Access: Peer-reviewed tijdschriftpublicaties moeten publiek beschikbaar zijn. Daaraan voldoe je door in Biblio zeker een versie van je tijdschriftartikel op te laden die wettelijk opengesteld kan worden: 
  • Ofwel de finale gepubliceerde versie (de Version of Record of VoR) indien het artikel rechtstreeks in Open Access werd gepubliceerd.
  • Ofwel de na peerreview geaccepteerde versie van het tijdschriftartikel (het Author’s Accepted Manuscript of AAM) indien het niet rechtstreeks in Open Access werd gepubliceerd (en dus achter een betaalmuur zit). In Biblio wordt de AAM-versie dan opengesteld na de in de Belgische wetgeving toegelaten maximale embargoperiode.  

Als uit het verslag blijkt dat één of meerdere publicaties niet in Open Access beschikbaar zijn in Biblio, al dan niet na de maximale embargoperiode van 12 maanden, zal het panel het verslag als onvoldoende beoordelen.

Meer info en contactgegevens:

M.b.t. Biblio en publicaties en datasets in de FWO-rapportering
Contact: Team Open Science (Biblio)

M.b.t. Open Access tot wetenschappelijke publicaties
Contact: Team Open Science

  • DMP: Indien het ex post-verslag geen finaal Data Management Plan (het geactualiseerde DMP) bevat, dan zal het panel een onvoldoende toekennen.

Meer info en contactgegevens:

M.b.t. Research Data Management en datasets in de FWO-rapportering
Contact: Team Open Science (RDM)

  • Wijzigingen t.o.v. het projectvoorstel: Als uit het verslag blijkt dat andere wetenschappelijke doelen zijn nagestreefd dan die in het oorspronkelijke projectvoorstel, zal het panel het verslag als onvoldoende beoordelen.
  • Klinische studies: Klinische studies moeten worden geregistreerd in een geschikte openbare databank. Het studieprotocol en de resultaten dienen binnen een jaar na afronding te worden toegevoegd. Bij het niet naleven van deze verplichting krijgt het ex post-verslag een onvoldoende.

Meer informatie en contactgegevens: 

Hiruz Clinical Trial Unit

Na ontvangst van een negatieve evaluatie hebben onderzoekers nog 30 kalenderdagen om te remediëren. Het panel kan de evaluatie op basis hiervan nog herzien.

May 8, 2025, 2:07 p.m.