JSTOR

JSTOR is een (grotendeels) fulltext multidisciplinaire databank; origineel ontwikkeld om de inhoud van academische tijdschriften (Journal Storage) vlot toegankelijk te maken voor universiteiten, maar ondertussen aangevuld met boeken en primaire bronnen.

JSTOR hanteert een 'moving wall': verschillende van hun tijdschriften gebruiken een vaste periode tussen het verschijnen van het tijdschrift en het vrijgeven voor deze databank. Vaak is dit tussen 3 en 5 jaar, maar dit kan gaan van 0 tot 10 jaar. Je kan de periode zien in de details van het tijdschrift zelf.

De universiteitsbibliotheek heeft toegang tot de volgende collecties:

  • Arts & Sciences: I, II, III, V , VII, VIII
  • Business Collection
  • Biological Sciences

Zoekoperatoren

Bij het ingeven van je zoekterm in de centrale zoekbalk kan je verfijnen op enkel afbeeldingen ('images'). Via 'Browse' bovenaan kan je ook gewoon grasduinen binnen een vakgebied, publicatietitel, uitgever, collectie of afbeeldingen.

In de Advanced search kan je opgeven in welke velden de zoektermen moeten voorkomen, bv zoeken in titel en abstract.

Opgelet: slechts 10% van alle artikels hebben ook een abstract.

Zoektermen opstellen:

  • * is 0 of meer tekens
  • ? is 1 teken
  • Voor auteursnamen (volledige naam), titels en uitdrukkingen: die zet je het beste tussen aanhalingstekens "voornaam achternaam", anders zoekt de zoekmachine ook naar de woorden afzonderlijk.

 

Export

Via de knop 'Cite' kan je copy/paste citaties genereren in MLA, APA of Chicago of de bibliografische gegevens voor EndNote, Zotero, etc. exporteren ('Export a RIS file'). Voor Zotero kun je ook de browser plugin gebruiken en een selectie maken (als de plugin wordt gebruikt in de resultatenlijst). Zelfs de PDF wordt (indien beschikbaar) opgeslagen in je Zotero-bibliotheek.


Toegang

Zorg ervoor dat je verbonden bent met het UGent-netwerk via Athena (open een bowser via Athena). Zoek naar de databank in de bibliotheekcatalogus van de Universiteit Gent lib.ugent.be. Klik op de link 'online bekijken' en je hebt toegang tot JSTOR.


Alerts & bewaren van zoekopdrachten

Geen alerts mogelijk.

Zoekopdrachten kunnen worden opgeslagen in een tijdelijke workspace maar verlopen na 2 dagen. 

Je kan je gratis registreren om de resultaten langdurig op te slaan.

 

Tips

  • Indien geen fulltext voorhanden is, kan je de knop Fulltext@UGent gebruiken om na te gaan hoe je een fulltext kan bekomen via UGent.
  • Als je je registreert kan je maandelijks 6 betalende artikels gratis lezenJe beschikt dan ook over de mogelijkheid om  je bronnen en notities op te slaan in je 'personal workspace'.
  • Via Text Analyzer (onder het tabblad 'Extra' op de startpagina) kan je ook een tekstanalyse uitvoeren op je document. Sleep hiervoor je document in het kader of selecteer een document op je computer. De JSTOR Text Analyzer is een 'researchtool' dat je documenten "leest" en gerelateerde JSTOR-inhoud voorstelt op basis van de tekst van je document. 


Meer informatie

De Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam maakte een aantal demo-filmpjes.

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 19 december 2023 11:44