PubMed: waarom en hoe zoeken in deze databank

PubMed is een databank die vooral wordt gebruikt in geneeskunde en gezondheidswetenschappen.

Op deze informatiefiche vind je meer informatie over deze databank.

Toegang

De toegang tot referenties en abstracts in PubMed is vrij toegankelijk voor iedereen. Nagaan of de full text van artikels beschikbaar is, kan via de “SFX” knop.

Zoekoperatoren

Je kan in PubMed zoeken met vrije tekstwoorden (zie Automatic Term Mapping en Zoeken via Tags). Bovendien kan je zoeken met behulp van MeSH-termen, de trefwoorden van de thesaurus (zie Zoeken via MeSH-termen). Een goede zoekactie bestaat echter uit de combinatie van beide (zie Zoeken via vrije tekstwoorden én MeSH-termen).

In PubMed kunnen volgende Booleaanse operatoren gebruikt worden om de zoekopdracht op te stellen:

  • AND: alle termen moeten voorkomen. Bij een standaard zoekopdracht wordt AND automatisch tussen de zoektermen geplaatst.
  • OR: één van de termen moet voorkomen.
  • NOT: deze term mag niet voorkomen.

In PubMed maak je gebruik van dubbele aanhalingstekens om te zoeken naar een exact woord of woordcombinatie bijv. “cardiovascular disease”. Het gebruik van ronde haakjes wijzigt de volgorde van het uitvoeren van de AND-, OR-, en NOT-combinaties, dit wordt ook wel 'nesting' genoemd. Indien er geen haakjes worden gebruikt, dan combineert PubMed de zoektermen van links naar rechts.

Export

Wil je één of meerdere referenties in de persoonlijke EndNote library overnemen, dan selecteer je deze in de lijst van zoekresultaten. Vervolgens kies je voor Send to > Citation manager > Create File.

Een rechtstreekse import vindt enkel plaats als zowel EndNote als PubMed via een browser op Athena geopend zijn.

Meer informatie

Bekijk de Pubmed informatiefiche op de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent voor meer informatie over de redenen waarom in PubMed te zoeken, hoe men in PubMed kan zoeken en opleidingen over basis en/of geavanceerd zoeken in PubMed. 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 11 september 2023 13:22