Systematische review: tips, tricks en tools

Hoe stel je een onderzoeksvraag en selectiecriteria op?

Formuleer een onderzoeksvraag waarin je bij voorkeur alle aspecten van je onderwerp benoemt. De PICO-vorm is een hulpmiddel om een klinische onderzoeksvraag op te stellen. Meer informatie over PICO vind je hier: Zoekstrategie voor onderzoekers (KCGG)

Hoe vind je geschikte zoektermen en hoe stel je een zoekstrategie op? 

Het gebruiken van de ‘juiste’ zoektermen is cruciaal voor het vinden van de gewenste informatie. Tips & tricks vind je op: Zoekstrategie voor onderzoekers (KCGG).

Hoe ga je de kwaliteit van een zoekstrategie na?

De PRESS (Peer Review of Electronic Search Strategies) checklist is een evidence-based richtlijn voor het beoordelen van een zoekstrategie voor onder andere systematische reviews. 

Welke tool faciliteert het selectieproces?

Rayyan is een gebruiksvriendelijke online tool die voornamelijk geschikt is om het selectieproces van artikels in een systematische review te faciliteren. Deze tool is gratis. 

Hoe controleer je de kwaliteit van (studies in) een systematische review?

AMSTAR (Measurement Tool to Assess Systematic Reviews) checklist is een checklist om systematische reviews te beoordelen. AMSTAR staat voor Assessing the Methodological Quality of Systematic Reviews. Meer informatie over tools voor kwaliteitsbeoordeling vind je hier: Zoekstrategie voor onderzoekers (KCGG)

Wat is het verschil tussen een narratieve en een systematische review?

Ook voor informatie over het verschil tussen een narratieve en een systematische review kan je terecht op: Beoordelen voor onderzoekers (KCGG)

 

Maak of publiceer je een systematische review in het domein van geneeskunde en gezondheidszorg? Kan je wel wat advies of ondersteuning gebruiken? Neem gerust contact op met het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent.

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 20 oktober 2023 15:22