Avery Index to Architectural Periodicals

De "Avery Index to Architectural Periodicals" wordt gepubliceerd door de Avery Architectural and Fine Arts Library van Columbia University. Het biedt een uitgebreide verzameling van tijdschriftartikelen over architectuur en design, inclusief bibliografische beschrijvingen van onderwerpen als de geschiedenis en praktijk van de architectuur, landschapsarchitectuur, stadsplanning, monumentenzorg, en binnenhuisarchitectuur en -decoratie. Het bevat meer dan zevenhonderd Amerikaanse en internationale tijdschriften, waaronder niet alleen wetenschappelijke en populaire tijdschriften, maar ook publicaties van beroepsverenigingen, Amerikaanse staats- en regionale tijdschriften, en de belangrijkste tijdschriften over architectuur en vormgeving van Europa, Azië, Latijns-Amerika en Australië. Er zijn artikelen opgenomen uit belangrijke publicaties zoals American Architect, Domus, Dwell, en El Croquis, naast architecturale artikelen uit kunst- en architectuurtijdschriften zoals Burlington Magazine, Journal of Green Building, Metropolitan Museum Journal, en Urban Land.

Onderwerpen: Archeologie, Architectuur, Architecturaal ontwerp, Stadsplanning, Meubilair en decoratie, Historisch behoud, Geschiedenis van de architectuur, Design, Landschapsarchitectuur, Stadsplanning.

Tijdspanne: 1934 - heden.

Toegang

Deze databank is toegankelijk binnen het UGent-netwerk.

Zoekoperatoren

Via de Basic Search kan je een zoekterm invoeren en heb je bij het zoekresultaat de mogelijkheid om te verfijnen door o.a. type bron, datum van publicatie, taal, ... te selecteren. Je kan onder het zoekvak het selectievakje “Peer reviewed” aanklikken. (Peer reviewed: een publicatie waarin artikelen een officieel redactioneel proces doorlopen waarbij ze worden beoordeeld en goedgekeurd door vakgenoten van de auteur (mensen die experts zijn in hetzelfde onderwerp). De meeste (maar niet alle) wetenschappelijke publicaties worden door vakgenoten beoordeeld.)

  • Je kan de Boleaanse operatoren AND - OR - NOT gebruiken.
  • ? vervangt 0 of 1 karakter(s).
  • * vervangt 0, 1 or meerdere karakter(s).
  • Termen die je wil samenhouden zet je tussen aanhalingstekens, bv. "Italian renaissance".

Via de Advanced Search kan je opgeven in welk veld de zoekterm moet voorkomen, alsook de publicatiedatum. Je kan ook vernauwen op type bron, taal, plaats van publicatie. Ook hier kan je het selectievakje "Peer reviewed" aanklikken.

Bij je zoekresultaten zie je onder de titel van elk artikel Fulltext@UGent staan. Dat is je link met onze catalogus, waar je kan zien hoe je het gewenste artikel te pakken krijgt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Full text available: klik door op de aangeboden link  
  • No Full text available for this item: er is geen digitale versie van het artikel beschikbaar. Als het tijdschrift tot de collectie van UGent behoort, kan je wel een scan van het artikel aanvragen (gratis): zie "Document delivery"
  • Document delivery: scanned article from print collections (UGent only) (gratis)
  • Document delivery: from any library worldwide (paying service) = IBL-aanvraag 

Bekijk zeker ook de "Search tips", rechts onder het zoekvenster op de startpagina.

Export

Om een referentie te genereren van een artikel uit je zoekresultaat, kies je rechts bovenaan het artikel het icoon Cite. Overleg met je docent welke citatiestijl gebruikt wordt. Wat je ook gebruikt, wees consequent. Nadat je je citatiestijl hebt gekozen, klik je op het icoon van EndNote. Een "export/save" venster opent; klik op Continue. Er verschijnt onderaan een pop-up, klik op het pijltje; je krijgt verschillende opties; klik op Open. Je referentie wordt nu opgeslagen in EndNote. Let op: zorg ervoor dat je al je applicaties (browser, Endnote, Word, ...) opstart via Athena, anders lukt de import niet.

Je kan ook meerdere referenties tegelijk downloaden vanaf de pagina met zoekresultaten. Klik op het selectievakje links van elk artikel waarin je bent geïnteresseerd of, om alle referenties van de zichtbare pagina met zoekresultaten te downloaden, vink Select 1-20 aan, dat alle artikels op die pagina selecteert. Gebruik dezelfde procedure als bij een enkel artikel. Je referenties worden nu opgeslagen in EndNote. Ook hier: let op dat je al je applicaties (browser, Endnote, Word, ...) opstart via Athena, anders lukt de import niet.

Alerts & bewaren van zoekopdrachten

Je hebt de mogelijkheid om je recente zoekgeschiedenis terug te zien (recent searches, via de startpagina onder het zoekvenster) en je zoekresultaten te bewaren (save search/alert, rechts boven je zoekresultaat). Je kan een eigen gratis account aanmaken om je zoekresultaten te bewaren voor je volgende zoeksessie. Met dat account kan je ook e-mail alerts ontvangen wanneer in ProQuest nieuwe documenten beschikbaar worden die aan je zoekopdracht voldoen (ProQuest = overkoepelende databank waartoe de Avery index to architectural periodicals behoort).

Tips

Ervaar je problemen als je deze databank gebruikt? Bij je zoekresultaten vind je links onderaan de pagina: "Provided by your library: Ugent Live chat", waarmee je contact kan opnemen met de Universiteitsbibliotheek.

Meer informatie

lib.fea@ugent.be

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 16 januari 2024 12:41