BelgicaPress, databank van gedigitaliseerde historische Belgische kranten

BelgicaPress is een nieuwe full-text databank van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) waar je (sinds voorjaar 2018) al hun gedigitaliseerde historische Belgische kranten online kunt raadplegen (van 1814 tot 1970) met inbegrip van de zogenaamde ‘gecensureerde’ pers van beide wereldoorlogen.

Dankzij de toepassing van het OCR-procedé (‘Optical Character Recognition’) is het mogelijk om de documenten op woordniveau te doorzoeken.

Toegang

Deze databank is vrij beschikbaar. De pagina’s die nog onder het auteursrecht vallen (minder dan 100 jaar oud), zijn enkel raadpleegbaar binnen Belnet (o.m. UGentNet) of in de leeszaal van de Koninklijke Bibliotheek.

Zoekoperatoren

In het zoekscherm kan je zoeken op bepaalde woorden (en kiezen voor Al deze woorden, Een van deze woorden, Deze exacte zin of Geen van deze woorden). Via de + kan je tot 4 combinaties maken. Je kan een periode toevoegen, een taal kiezen (Nederlands, Frans of Duits) en/of een krantentitel selecteren.

Je kan ook de kranten voor een bepaalde dag bekijken.

Je kan niet trunceren of maskeren.

Export

Via de knop  kan je een permalink ophalen.

Voor Zotero kan je de browser plugin niet gebruiken.

Alerts & bewaren van zoekopdrachten

Geen alerts mogelijk.

Zoekopdrachten worden niet opgeslagen.

Tips

Naast Belgicapress voor gedigitaliseerde Belgische kranten, biedt de KBR ook BelgicaPeriodicals aan. Dit gratis portaal geeft je toegang tot 177 tijdschriften en periodieke publicaties uit de periode van 1741 tot nu.

Meer informatie

KBR-BelgicaPress

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 11 september 2023 09:27