SciFinder-n

Scifinder-n is de nieuwe interface voor de klassieke versie van SciFinder. SciFinder-n biedt een vlotte toegang tot de informatie in Chemical Abstracts Services (CAS) bronnen: tijdschriftcitaties en samenvattingen, gegevens over substanties, chemische reacties, reglementaire gegevens, chemische leveranciers en biomedische literatuur. 

Toegang

Deze databank is toegankelijk binnen het netwerk van de Universiteit Gent. Log in op je UGent-account op lib.ugent.be, zoek de databank in onze catalogus, klik op 'bekijk online'. Je hebt een persoonlijke account nodig om Scifinder-n te raadplegen: ga naar het Scifinder registratieformulier, klik op 'Accept' en vul de 'Registration Information' in. Eenmaal geregistreerd ga je naar SciFinder-n om in te loggen.

Zoekoperatoren

'All' zoekopdracht

Voer een 'All' zoekopdracht uit om stoffen, reacties, referenties en leveranciers te vinden die overeenkomen met je vraag. Je kan een zoekopdracht in tekst invoeren (bv. trefwoord, CAS-registratienummer, patentnummer) die het onderwerp van interesse definieert, of een zoekopdracht in structuur tekenen/importeren.

Als zowel tekst- als structuurzoekopdrachten aanwezig zijn voor de 'All' zoekopdracht, komen reacties en leveranciers alleen overeen met de structuurzoekopdracht (tekstzoekopdracht wordt genegeerd); stoffen en referenties komen overeen met zowel tekst- als structuurzoekopdrachten.

Als je via 'All' zoekt, krijg je stoffen, reacties, referenties en leveranciers die aan je zoekopdracht voldoen. De twee beste resultaten voor elk zoektype worden weergegeven op de 'All Search Type' pagina.

Tekstzoekopdracht

Voer de tekst in het zoekveld in en klik op het vergrootglas om de zoekopdracht te verzenden. Je kan meerdere CAS RN's invoeren, gescheiden door een spatie, geen komma's of andere leestekens. Het zoekveld heeft een limiet van 2000 tekens.

Structuurzoekopdracht

Om een structuurzoekopdracht te tekenen, klik je op de knop 'Draw' in het zoekveld. Je hebt de optie om de structuur te tekenen met CAS Draw of ChemDoodle. Selecteer de gewenste editor in het menu in de linkerbovenhoek. Teken de structuur en klik op 'OK'.

Wanneer een zoekopdracht is voltooid, kan je de resultaten bekijken en filteren, de weergave van de resultaten wijzigen, gerelateerde gegevens ophalen en geselecteerde resultaten bewaren/verwijderen, combineren met opgeslagen items, downloaden, e-mailen of opslaan.

Export

Citaties exporteren naar EndNote: nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd, selecteer je jouw referenties door hun vakjes aan te vinken. In de rechterbovenhoek van je scherm: klik op de knop 'Download results' download results. Er verschijnt een dialoogvenster 'Download Reference Results'. Wijzig de standaardinstellingen (default settings) zodat bestandstype 'citation (.ris)' is geselecteerd. Klik op de knop 'Download'. Klik op 'Open' om te importeren in EndNote. Je citaties worden nu opgeslagen in EndNote. Vergeet niet: om EndNote via Athena te gebruiken, moet je ook al je andere applicaties (browser Internet Explorer, Word, ....) via Athena starten.

Alerts & bewaren van zoekopdrachten

In SciFinder-n kan je je zoekopdracht en eventueel geselecteerde antwoorden opslaan. Hierdoor kan je gemakkelijk verder gaan waar je gebleven was. Opgeslagen zoekitems worden opgeslagen op de pagina 'Your Saved Items' (Opgeslagen items). 

Klik op de knop 'Save and Alert' (Opslaan en waarschuwen):

save and alert

Geef de opgeslagen resultatenreeks/zoekopdracht een naam. 'Alert' (waarschuwing) creëren: onder 'Alert Frequency' (waarschuwing-frequentie) selecteer je of je naar keuze wekelijks, maandelijks of als beschikbaar, e-mailwaarschuwingen wilt ontvangen voor nieuwe resultaten die overeenkomen met de zoekactie die wordt opgeslagen. Klik op de knop 'Save' (Opslaan). De opgeslagen resultaten/zoekopdracht verschijnen op de pagina 'Your Saved Items' met alle waarschuwingsinstellingen en tags die je hebt opgegeven. Op de pagina 'Your Saved Items' beheer je ook de waarschuwingen en tags voor de opgeslagen resultaten/zoekopdrachten.

Tips

Meer tips over het gebruik van Scifinder-n: de Cas Scifinder-n Help pagina.

Meer informatie

lib.fea@ugent.be

 

Bronvermelding

https://libguides.stthomas.edu/scifinder-n

https://scifinder-n.cas.org/help/

 

 

Vertaalde tips


Laatst aangepast 22 juni 2023 15:55