terug naar zoeken

Bronnen: hulpmiddelen om literatuur te vinden

Deze hulpmiddelen kunnen je helpen bij het vinden van literatuur over het onderwerp van jouw keuze.

  • lib.ugent.be

    In de bibliotheekcatalogus van de UGent vind je referenties naar meer dan 4.000.000 boeken, tijdschriften, afbeeldingen, thesissen en databanken waarvan een groot deel online geraadpleegd kan worden.
    Als je iets niet vindt, neem zeker contact op via chat/balie/mail.
    Opgelet! De catalogus bevat geen artikels! (uitgezonderd artikels opgenomen in Biblio, de Ghent University Academic Bibliography).
    Artikels opzoeken kan via Google Scholar of databanken.
  • Unicat

    UniCat biedt in één zoekinterface de catalogi aan van de belangrijkste Belgische universiteitsbibliotheken, alsook van de Koninklijke Bibliotheek van België.
    Je kan boeken uit andere bibliotheken (meestal in ruil voor een vergoeding) aanvragen via interbibliothecair leenverkeer (IBL).
  • Worldcat

    Worldcat is ’s werelds grootste catalogus van wetenschappelijke bibliotheken. Er zijn echter weinig Belgische bibliotheken in deze catalogus opgenomen.
  • Google Scholar

    Google Scholar is een internetzoekmachine die wetenschappelijke literatuur opzoekt. Voor de beste resultaten surf je binnen het UGent-netwerk (dat kan je thuis doen door een browser te openen in Athena en in die browser naar Google Scholar te surfen).
    Gezien hier fulltext gezocht kan worden, zal je je zoekvraag moeten verfijnen door zoektermen te combineren. Standaard ziet Google Scholar een spatie als een AND; NOT kan je vervangen door -, OR door |. Gebruik zeker de “” om zoekstrings samen te houden. Truncatie is niet mogelijk: bij Google staat de * voor één woord.
  • Antilope

    Op Antilope vind je de catalogus van de tijdschriften in Belgische wetenschappelijke bibliotheken. 
  • Scopus

    Scopus is de multidisciplinaire citatiedatabank van Elsevier. Met bijna 22.000 tijdschrifttitels en meer dan 130.000 opgenomen boeken is het een interessant alternatief voor Web of Science. Net als Web of Science is Scopus niet enkel interessant om literatuur te zoeken, maar biedt het ook zeer veel mogelijkheden op vlak van citatie-analyse. Zie de website van Elsevier voor meer info. 
  • Ulrich's

    Via Ulrich’s web vind je een overzicht van (bijna) alle tijdschriften, wereldwijd.
  • Web of Science

    Web of Science is een multidisciplinaire, bibliografische databank die de zogenaamde A1-artikelen verzamelt. Bereikbaar binnen UGent-domein of via een Athena-browser.
  • Woordenboeken

    Met een UGent account ("UGent only") heb je toegang tot Van Dale voor de woordenboeken Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Zweeds. In Athena kan je daarenboven ook de Duden terugvinden. En tot het geneeskundig woordenboek van Pinkhof.

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 28 augustus 2024 10:59